Wat is Yin Yoga?

Terwijl de yoga beoefening in het Westen meestal yang of op spieren gericht is van nature, het minder bekende yin aspect van yoga is essentieel voor een gebalanceerde benadering van een fysieke en mentale gezondheid.
Yin Yoga is een innerlijke reis door het lichaam. Het is het vinden van de innerlijke stilte en het kan een meditatieve vorm van yoga zijn.
De meeste poses/asana’s in Yin Yoga zijn gericht op het onderlichaam, waar we allemaal spanning dragen doordat we gedurende de dag zoveel tijd zittend door brengen.
In Yin Yoga komen we in de houding en blijven we daar 3-5 minuten, soms zelfs iets langer.
Door tijdelijke, stationaire belasting op het lichaam, bereiken we de diepere lagen- het bindweefsel en het fascia die niet geadresseerd worden tijden de actievere vormen van yoga (yang), maar wel beiden zijn nodig om balans te vinden.

Meridianen
Yin Yoga word soms wel ‘acupunctuur zonder naalden‘ genoemd, omdat het de meridianen stimuleert, de energie banen in het lichaam die allemaal verbonden zijn aan onze buik organen en ons algehele welzijn.
We kunnen het energie systeem balanceren, gebaseerd op TCM (traditional Chinese medicine theory). Ook hebben we de mogelijkheid om onderdrukte emoties los te laten, die opgeslagen liggen in het lichaam, door bij het gevoel te blijven en hier naartoe te ademen. We proberen om hier niet weg van te bewegen, maar erbij te blijven zodat de energie weer in beweging kan komen.

Yin & Yang
Het is belangrijk in deze actieve, dynamische and veeleisende wereld en lijfstijl (yang) dat we ons verbinden met de stilte (yin) om je gebalanceerd en verbonden te voelen met jezelf op een fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Het grootste verschil tussen een yin en yang beoefening, is dat yin houdingen gedaan zouden moeten worden met de spieren ontspannen en de houdingen worden langer vast gehouden.
We zijn het gewend om onszelf te pushen over onze grenzen in deze prestatie gerichte maatschappij.
In Yin Yoga hebben we de mogelijkheid om te leren om stil te zijn, lost te laten en om te zijn met wat er zich aandient, waar je in het dagelijks leven ook de vruchten van zult plukken. Je word uitgenodigd om de natuurlijke grens te ontdekken en een reis te maken door je lichaam, wat gecombineerd kan worden met mindfulness en adem bewustzijn. Yin Yoga is voor iedereen, van alle leeftijden, stijlen en achtergronden.

~Yin Yoga is a practice much needed in today’s crazy busy world.
It offers us a way to leave behind our ideas of how we should be, and return to our true selves,
where all lasting healing takes place~
Voordelen van Yin Yoga

♦ Kalmeren en balanceren van de mind en het lichaam
♦ Vergroot de mobiliteit in het lichaam, vooral de gewrichten en heupen
♦ Reguleert energie in het lichaam
♦ Het leren los laten en overgave in wat er is
♦ Verbeterd de spijsvertering
♦ Betere smering en bescherming van de gewrichten
♦ Verlaagt niveau van stress
♦ Meer flexibiliteit in de gewrichten en het bindweefsel
♦ Helpt met migraine
♦ Reguleert het zenuwstelsel dat voor ontspanning zorgt en een goede nachtrust
♦ Verbeterd de mogelijkheid om langer in meditatie te zitten
♦ Reduceert stress en angsten door het activeren van het parasympathisch zenuwstelsel

Atleten stoppen niet vanwege problemen met hun spieren, ze moeten er mee stoppen vanwege problemen met gewrichten. Slechte enkels, knieën – dit zijn de blessures die ervoor zorgen dat atleten moeten stoppen en als oude mensen moeten rond lopen. Yin Yoga houdingen geven een zachte stretch en herstellen het bindweefsel dat onze gewrichten vormen – Paul Grilley

Yin Yoga classes & Workshops

Elke yin pose is als een innerlijke ontdekkingsreis. Je krijgt de mogelijkheid om je over te geven aan wat er is en los te laten wat je niet meer nodig hebt.
Nadine’s yoga lessen zijn gebaeerd op de teachings van Sarah Powers & Paul Grilley, terwijl ze geinspireerd blijft worden door het leven en docenten van allerlei stijlen en achtergronden.

  • Yin yoga lessen; neem contact op voor meer informatie

Sarah Powers